Logo Observatorul

Articol de la Federatia pentru Accesibilizarea Romaniei

Poezia și Arta între Roma și Umbria Două Evenimente care reînnoadă Sufletul European

/
Poezia și Arta între Roma și Umbria Două Evenimente care reînnoadă Sufletul European
'Afiș articol "Poezia și Arta între Roma și Umbria Două Evenimente care reînnoadă Sufletul European"
Poeți români în Italia, între prietenie și artă: la final de aprilie 2025, Cenaclul de la Roma, împreună cu Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România – UZPR Filiala Occident și Direcția 9, alături de scriitori italieni, au readus poezia în centru
Publicat: / Actualizat:
108 vizionări
0
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe Observatorul: “Poezia și Arta între Roma și Umbria Două Evenimente care reînnoadă Sufletul European” — Poeți români în Italia, între prietenie și artă: la final de aprilie 2025, Cenaclul de la Roma, împreună cu Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România – UZPR Filiala Occident și Direcția 9, alături de scriitori italieni, au readus poezia în centru

trimite

Poezia și Arta între Roma și Umbria: Două Evenimente care Reînnoadă Sufletul European


Cuvântul, gestul și emoția – punți între Dunăre și Tibru, între România și Italia.

Preambul:
Poeți români în Italia, între prietenie și artă: la final de aprilie 2025, Cenaclul de la Roma, împreună cu Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România – UZPR Filiala Occident, Direcția 9, Federatia pentru Accesibilizarea Romaniei- Observatorul.ro, alături de scriitori italieni, au readus poezia în centrul dialogului cultural european. Sub semnul metaforei și al comuniunii artistice, Roma și cetatea Dunarobba din Umbria au găzduit două evenimente remarcabile dedicate poeziei și artelor. Filmarea integrală a evenimentului de la Roma este disponibilă pe youtube:  https://www.youtube.com/watch?v=C962dIgtIf8

Informațiile sunt oferite prin parteneriatul InfoArt Observatorul.tv. Cenaclul de la Roma,FAR- Observatorul.ro.

La final de aprilie 2025, Italia a vibrat sub semnul artei și poeziei, găzduind două evenimente remarcabile care au reunit creatori din România, Italia, Albania, Kosovo și Turcia. Într-un timp în care Europa caută noi punți de dialog și sens, aceste întâlniri artistice au demonstrat încă o dată puterea cuvântului și a gestului de a transcende frontierele și de a uni sufletele.

„Il soffio della metafora dal Danubio al Tevere” – Roma, 27 aprilie 2025

Duminică, 27 aprilie, în Duminica Tomei — sărbătoare care încheie Săptămâna Luminată — Cenaclul de la Roma, coordonat de scriitorul Valeriu Barbu, a organizat, la sediul Federazione Unitaria Italiana Scrittori (FUIS), un eveniment memorabil: „Il soffio della metafora dal Danubio al Tevere”.

Între orele 15:30 și 18:30, publicul a fost purtat într-o călătorie artistică polifonică, împletind muzică, teatru, dans și poezie.
Pe scena de la FUIS au evoluat: Cristina Barna, Vasile Juverdeanu, Violeta Anciu, Roxana Lazăr, Nicoleta Crăete, Mihaela Iacob, Filip Suciu, Lăcrămioara Niță, Dany Deep, Elena Agapi, Domenico, Tic Petroșel, Adrian Suciu, Margherita Parelli și Tatiana Ciobanu.

Concertul-maraton liric susținut de Tic Petroșel și intervențiile poetice coordonate de Valeriu Barbu si Adrian Suciu au imprimat întregului spectacol un ritm viu, autentic, în care emoția s-a transmis firesc de pe scenă în sufletul spectatorilor. Atmosfera a fost una de comuniune sinceră: gesturile, privirile, schimbul de cărți și bunătățile pregătite cu dragoste de gazde au țesut punți invizibile, dincolo de cuvinte, între oameni veniți din lumi diferite.

Fortezza Alta în Poezie – Dunarobba, Umbria, 25–27 aprilie 2025

În paralel, între 25 și 27 aprilie, cetatea medievală Fortezza Alta din Dunarobba, inima verde a regiunii Umbria, s-a transformat pentru a doua oară într-un sanctuar al poeziei internaționale.
Festivalul „Fortezza Alta in Poesia”, organizat cu pasiune de Giuseppe Vetromile și Lucilla Trapazzo, a reunit poeți din Albania, România, Kosovo, Turcia și din numeroase regiuni ale Italiei.

Printre participanții de marcă s-au numărat:

  • Muhsine Arda (Turcia)
  • Vlora ZN. Ademi (Kosovo)
  • Primo Shllaku (Albania)
  • Adrian Suciu (România)
  • Nicoleta Crăete (România)
  • Tic Petroșel (România)
  • Valeriu Barbu (România)
  • Violeta Anciu (România)
  • Cristin Art Full (România)
  • Filip Suciu (România)
  • Pe lângă lecturile poetice și performance-urile live, actrița Maria Francesca Palli a susținut un moment artistic special, acompaniat de sunetele clopotelor tibetane, adăugând profunzime și magie fiecărei recitări.

    Această ediție a festivalului a confirmat încă o dată că poezia este un limbaj universal, capabil să adune sub același acoperiș sensibilități, limbi și tradiții diferite, într-un gest comun de celebrare a umanității.
    În vremuri de schimbare și nesiguranță, poezia rămâne busola care ne arată drumul spre lumină. De pe malurile Dunării până în inima Italiei, artiștii dovedesc că Europa adevărată se țese din cuvinte, emoții și gesturi de frumusețe împărtășită. Acolo unde limba iubirii și a artei este înțeleasă, renaște speranța.

     

    Numele tau: Adresa de e-mail:
    Poezia și Arta între Roma și Umbria Două Evenimente care reînnoadă Sufletul European
    Observatorul - cotidian independent

    Adresa: Str. Dornei, Nr. 31, Sector 1, București tel/fax: 0314359724