Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Social

Povestea inspiratoare a ciclistului paralimpic Juan José Méndez

Publicat: / Actualizat: /
Povestea inspiratoare a ciclistului paralimpic Juan José Méndez
'Afiș articol "Povestea inspiratoare a ciclistului paralimpic Juan José Méndez"
Sa nu mai spui ca tu nu poti.
Publicat: / Actualizat:
3.564 vizionări
0
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Povestea inspiratoare a ciclistului paralimpic Juan José Méndez” — Sa nu mai spui ca tu nu poti.

trimite

Autor: Lavinia Elena Niculicea

,,Să nu mai spui că tu nu poţi”, un citat simplu, dar plin de forţă care îi aparţine ciclistului paralimpic, Juan José Méndez, din Spania. El a reuşit să culeagă laurii victoriei în sport, deşi viaţa i-a oferit un obstacol aparent insurmontabil. Juan şi-a pierdut braţul şi piciorul stâng într-un accident de motocicletă, dar nu şi-a pierdut visul din copilărie, acela de a fi ciclist profesionist.
 
La vârsta de 12 ani, el făcea plimbări cu bicicleta împreună cu tatăl său, în fiecare weekend. Doi ani mai târziu, Juan deja concura ca ciclist cadet şi amator, reuşind să facă parte din Cesadén, una dintre cele mai vestite echipe de ciclism spaniol din anii 80. A fost atât de aproape să devină ciclist profesionist, însă fiindcă acest lucru nu s-a putut realiza, el a început să lucreze ca transportator de echipamente ortopedice. O ironie a sorţii, dacă ne gândim la evenimentele ce aveau să urmeze în viaţa lui.

În august 1992, Juan a suferit un accident în care a fost dat decedat, asta până când forţele de poliţie şi-au dat seamă că el încă mai respira. Ajuns la spital în moarte clinică, el a fost resuscitat minute bune, fiindu-i transfuzaţi 48 de litri de sânge. După 20 de zile de stat în comă, el s-a trezit fără o mână şi un picior. Poate că la vederea acestei imagini desprinse dintr-un film horror, mulţi s-ar simţi înfrânţi şi ar avea o atitudine pesimistă. Însă nu şi Juan. El a abordat cu curaj, determinare şi seninătate noua situaţie de viaţă, gândindu-se ,,că modul în care un om îşi acceptă destinul e mai important decât însuşi destinul său“.
 
Atunci când Juan a deschis ochii, preocuparea lui cea mare a fost ca nimeni să nu fie rănit în urma accidentului. Asta spune multe despre dimensiunea lui interioară. Un om cu un caracter deosebit, care transmite o forţă inegalabilă, ce avea să-l împingă să câştige nu doar o cursă sportivă, ci şi cursa vieţii lui. În timp ce era în spital, el a văzut la televizor Jocurile Paralimpice din Barcelona, în 92, însă pe atunci nu-şi putea imagina că peste ani, el va participa la trei olimpiade (Atena 2004, Beijing 2008 şi Londra 2012) şi că avea să cucerească două medalii de argint şi una de bronz.

„Am fost uimit să le văd şi chiar m-au ajutat foarte mult pentru că m-au făcut să mă gândesc că dacă acei sportivi au putut,  atunci aş putea şi eu,“ a povestit el pentru publicaţia spaniolă Marca.

Deorece ajunsese la o greutate de 100 de kg după accident, Juan a fost încurajat de prietenul său din copilărie să urce din nou pe o bicicletă, iar de atunci a început un palmares greu de egalat.

În 1996, Juan a participat la primul său Campionat în Spania, iar în anul următor, la prima sa Cupă Mondială. Acum, când se apropie de 53 de ani, Juan a pierdut numărul competiţiilor internaţionale la care a participat şi a medaliilor câştigate.
 
„Scopul în această Cupa Mondială este de a câştiga întotdeauna. Chiar dacă lucrurile merg sau nu, eu întotdeauna lupt să fiu primul. Pot fi ca în vremurile bune. Eu încă mai simt bine“, a declarat el.

El este un model de inspiraţie şi forţă. În categoria sa, C1, Juan este cel mai afectat ciclist, nu există altul căruia să-i lipsească braţul şi piciorul de pe aceeaşi parte. Cu toate astea, el nu se plânge niciodată.
 
Chiar dacă Juan nu a câştigat nicio medalie de aur până în acest moment, victoriile sale sportive sunt un exemplu despre modul în care provocările şi dizabilităţile nu pot opri un om care e determinat să reuşească. În schimb, acestea pot să-i dea o motivaţie importantă pentru a-şi atinge obiectivele.

Juan este unic prin felul cum a abordat provocările vieţii.

Numele tau: Adresa de e-mail:
Povestea inspiratoare a ciclistului paralimpic Juan José Méndez
Articol - Povestea inspiratoare a ciclistului paralimpic Juan José Méndez
Sa nu mai spui ca tu nu poti
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...