Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Social

Precizari suplimentare referitoare la accesul asiguratilor la medicamentele scumpe

Publicat: / Actualizat: /
Precizari suplimentare referitoare la accesul asiguratilor la medicamentele scumpe
'Afiș articol "Precizari suplimentare referitoare la accesul asiguratilor la medicamentele scumpe"
Noua procedura de prescriere a medicamentelor respective este extrem de simpla. Incepand cu 1 martie, medicii prescriptori trebuie doar sa completeze formularul aferent protocolului terapeutic pentru medicamentul, boala respectiva si sa il transmita
Publicat: / Actualizat:
1.390 vizionări
0
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Precizari suplimentare referitoare la accesul asiguratilor la medicamentele scumpe” — Noua procedura de prescriere a medicamentelor respective este extrem de simpla. Incepand cu 1 martie, medicii prescriptori trebuie doar sa completeze formularul aferent protocolului terapeutic pentru medicamentul, boala respectiva si sa il transmita

trimite

În urma afirmațiilor făcute în spațiul public, conform cărora baza legală a trecerii de la prescrierea medicamentelor scumpe pe baza avizelor comisiilor de experți ale CNAS/caselor de asigurări de sănătate la prescrierea directă, cu respectarea protocoalelor terapeutice, ar fi neclară, Casa Națională de Asigurări de Sănătate precizează că în aplicarea HG nr. 18/2017, care elimină pârghia administrativă a comisiilor de experți, CNAS a emis Ordinul 141 (publicat în M. Of. nr. 151/28.02.2017), dezbătut public în prealabil cu respectarea regulilor de transparență decizională.

În același scop, MS și CNAS au operat o serie de modificări în Ordinul comun 1301/500/2008, de aprobare a protocoalelor terapeutice (Ordinul MS/CNAS nr. 192/142, publicat în M.Of. nr. 152/28.02.2017).

Totodată, CNAS a mai efectuat modificări în alte acte normative subsecvente referitoare la prescrierea medicamentelor și la raportarea activității furnizorilor de servicii medicale și medicamente, pentru a le pune în acord cu trecerea la noua procedură de prescriere a medicamentelor scumpe.

“Noua procedură de prescriere a medicamentelor respective este extrem de simplă: începând cu 1 martie a.c., medicii prescriptori trebuie doar să completeze formularul aferent protocolului terapeutic pentru medicamentul/boala respectivă și să îl transmită prin mijloace electronice către casele de asigurări de sănătate cu care aceștia sunt în relații contractuale, după care rețeta poate fi emisă. În scurt timp, transmiterea se va face online către Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), urmând ca rețeta să fie prescrisă după primirea unei confirmări de la sistemul informatic menționat.

În pregătirea renunțării la avizele comisiilor de experți, CNAS a organizat o videoconferință cu casele de asigurări de sănătate, cărora li s-a solicitat să organizeze întâlniri cu medicii prescriptori și cu reprezentanții farmaciilor, pentru explicarea noii proceduri de prescriere a medicamentelor scumpe. Totodată, orice medic prescriptor sau farmacie care are neclarități referitoare la actuala procedură se poate adresa pentru lămuriri casei de asigurări de sănătate cu care se află în contract”, menționează reprezentanții CNAS într-un comunicat de presă.

În aceste condiții, CNAS este surprinsă să constate că deși de-a lungul anilor au fost numeroase solicitări de renunțare la avizarea tratamentelor scumpe prin comisiile de experți și de eliminare a timpului de așteptare între diagnostic și începerea efectivă a tratamentului, acum, când acest deziderat a fost îndeplinit, se exprimă public regrete față de mecanismul birocratic desființat, în unele cazuri chiar de aceleași persoane care l-au criticat vehement drept greoi și ineficient.

Numele tau: Adresa de e-mail:
Precizari suplimentare referitoare la accesul asiguratilor la medicamentele scumpe
Articol - Precizari suplimentare referitoare la accesul asiguratilor la medicamentele scumpe
Noua procedura de prescriere a medicamentelor respective este extrem de simpla Incepand cu 1 martie medicii prescriptori trebuie doar sa completeze formularul aferent protocolului terapeutic pentru medicamentul boala respectiva si sa il transmita
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...