Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Social

Promovarea sanselor egale la o munca decenta

Publicat: / Actualizat: /
Promovarea sanselor egale la o munca decenta
'Afiș articol "Promovarea sanselor egale la o munca decenta"
Potrivit Eurostat, mai mult de jumatate din populatia persoanelor cu handicap in Uniunea Europeana sunt someri.
Publicat: / Actualizat:
1.755 vizionări
0
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Promovarea sanselor egale la o munca decenta” — Potrivit Eurostat, mai mult de jumatate din populatia persoanelor cu handicap in Uniunea Europeana sunt someri.

trimite

Autor: Lavinia Elena Niculicea

Munca şi angajarea au un impact uriaş în viaţa noastră, fiind legate de capacitatea de a trăi independent şi de a face propriile noastre alegeri în viaţă. Potrivit Eurostat, mai mult de jumătate din populaţia persoanelor cu handicap în Uniunea Europeană (UE) sunt şomeri. De fapt, experţii care au luat parte la conferinţa noastră, în data de 18 februarie 2017, la Malta, au declarat că cifrele celor de la Eurostat sunt prea optimiste, întrucât multe persoane cu dizabilităţi care sunt în somaj, sunt total invizibile statisticilor, informează Forumul European al Dizabilității.

Femeile cu dizabilităţi se confruntă chiar cu o dublă discriminare, atât pe criterii de sex, cât şi pe motiv de dizabilitate. Ana Pelaez, Preşedinte al Comitetului pentru Femei EDF, a subliniat că pentru fiecare patru locuri de muncă puse la dispoziţie persoanelor cu dizabilităţi în Spania, doar unul este disponibil femeilor, iar femeile cu handicap adesea sunt în cele mai prost plătite, iar locurile de muncă sunt nesigure.

Faptul de a fi excluse de la dreptul la muncă şi de la angajare din cauza handicapului, este o încălcare clară a Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap (ONU CDPD), pe care UE şi toate statele sale membre -cu excepţia Irlandei- au ratificat-o. În conformitate cu articolul 27 al CDPD, guvernele trebuie să recunoască dreptul persoanelor cu handicap de a lucra în condiţii de egalitate cu ceilalţi, fără discriminare.

Conferinţa noastră din Malta, a avut scopul de a aduce împreună o serie de parteneri interesaţi, inclusiv organizaţiile noastre membre ale persoanelor cu dizabilităţi din toată Europa, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor europene şi ai guvernului maltez pentru a discuta acest drept fundamental. În acelaşi timp, conferinţa a dat posibilitatea diferitelor organizaţii care conduc proiecte privind ocuparea forţei de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi, să le prezinte participanţilor.

Conferinţa a avut loc în cadrul reuniunii Comitetului din acest weekend, din Malta. Acesta a fost organizat în strânsă cooperare cu Federaţia din Malta a Organizaţiilor Persoanelor cu Handicap şi cu sprijinul Uniunii Europene şi a Preşedinţiei malteze a Consiliului Uniunii Europene.

Preşedintele Maltei, Marie Louise Coleiro Preca, a declarat că CDPD oferă guvernelor cu un mandat puternic, faptul de a promova incluziunea pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi şi au datoria de a face acest lucru.

Preşedintele Maltei, de asemenea, a subliniat că, atunci când un individ este asistat şi sprijinit în activitatea lui profesională, de fapt, cele care culeg recompensele finale, sunt toate familiile şi comunităţile. Ea a explicat, de asemenea, că, datorită Federaţiei din Malta a Organizaţiilor Persoanelor cu Handicap, peste 400 de persoane cu handicap au beneficiat de locuri de muncă susţinute în Malta.

Yannis Vardakastanis, Preşedinte al EDF, a subliniat importanţa accesibilităţii ca o condiţie prealabilă pentru persoanele cu handicap, de a obţine un loc de muncă şi, în general. ,,Dacă avem locuri de muncă accesibile, dar transportul şi mediul în societate nu sunt accesibile, cum vor ajunge potenţialii angajaţi cu dizabilităţi la locul de muncă?”, a spus el.

Yannis Vardakastanis, de asemenea, a subliniat că CDPD este o oportunitate reală pentru UE şi pentru guvernele naţionale, să îşi modifice politicile şi să abordeze punerea în aplicare a acesteia ca un lucru obişnuit. În cele din urmă, el a ajuns la concluzia că este nevoie de o agendă globală a drepturilor persoanelor cu handicap pentru 2020-2030 şi a reamintit că FED a propus anul 2021 să fie declarat ca an european al drepturilor persoanelor cu handicap.

Marthese Mugliett, preşedinte al Federaţiei Malteze a Organizaţiilor Persoanelor cu Handicap, a vorbit despre cât de importantă este ocuparea forţei de muncă pentru o viaţă independentă, care contribuie la societate, dezvoltarea propriilor aptitudini şi participarea la viaţa socială. Mai mult decât atât, Marthese Mugliett a declarat că incluziunea pe piaţa muncii consolidează diversitatea în ceea ce priveşte oamenii, talentul şi abilităţile la locurile de muncă.

Roberta Metsola, membru al Parlamentului European, Grupul Partidului Popular European, a formulat că UE are datoria de a se asigura că persoanele cu dizabilităţi nu sunt excluse din societate şi ar trebui să preia iniţiativa în acest domeniu.

Este într-adevăr esenţial să implice persoanele cu handicap în deciziile care privesc viaţa lor, a declarat Miriam Dalli, membru al Parlamentului European, Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor. Ea a menţionat, de asemenea, că participarea şi incluziunea persoanelor cu handicap este benefică pentru întreaga societate.

O serie de provocări au fost evidenţiate în timpul discuţiilor care abordează accesul la muncă pentru persoanele cu dizabilităţi: există obstacole juridice, lipsa de accesibilitate, sprijin inadecvat, lipsa accesului la o educaţie integrată de calitate şi formarea la locul de muncă, stigmatizarea şi discriminarea, cât şi un sistem de protecţie socială care nu este adecvat scopului în prezent. Delegaţii au subliniat, de asemenea, importanţa de a alege: oamenii nu ar trebui să fie forţaţi să ia o muncă specifică sau să se valorizeze mai puţin în cazul în care aceştia nu au de lucru, iar cu siguranţă ei nu ar trebui să fie plătiţi mai puţin decât alţii care fac aceeaşi muncă.

Numele tau: Adresa de e-mail:
Promovarea sanselor egale la o munca decenta
Articol - Promovarea sanselor egale la o munca decenta
Potrivit Eurostat mai mult de jumatate din populatia persoanelor cu handicap in Uniunea Europeana sunt someri
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...