Articol din categoria Social
Riscul aparitiei cancerului de san are legatura mai mult cu grasimea de la nivelul intregului corp
Grasimea corporala este cunoscuta ca un factor de risc pentru aparitia cancerului la san in perioada postmenopauza.
Previzualizare mesaj:
trimite
Traducere: Lavinia Elena Niculicea
Reducerea cantităţii de grăsime de la nivelul întregului corp, mai degrabă decât reducerea grăsimilor abdominale este asociată cu niveluri mai scăzute ale markerilor care indică apariţia cancerului mamar. Studiul, publicat în revista Endocrine-Related Cancer, a constat că numărul markerilor cu riscul crescut de apariţie a cancerului la sân era mai redus în rândul femeilor la menopauză care au scăpat de grăsimea din întreg corpul decât atunci când ele au scăpat doar de grăsimea abdominală, notează cei de la Science Daily.
Aceste rezultate subliniază importanţa menţinerii unei greutăţi corporale normale şi ar putea influenţa întocmirea planului de alimentaţie şi de exerciţii pentru femeile supraponderale.
Grăsimea corporală este cunoscută ca un factor de risc pentru apariţia cancerului la sân în perioada postmenopauză, însă este neclar dacă există un risc crescut al grăsimii acumulate în zona abdominală. În ultimii ani, s-a raportat că grăsimea abdominală creşte riscul apariţiei unor afecțiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 şi cancerul colorectal. Nivelul crescut al unor markeri sangvini, incluzând hormonii sexuali, testosteronul şi estrogenul, leptina, ,,hormonul saţietăţii”, precum şi factorii inflamatori, sunt asociaţi riscului de apariţie a cancerului la sân.
Unele cercetări au sugerat că aceşti markeri sunt produşi în principal în grăsimile din zona abdomenului, în timp ce alte lucrări au arătat că pierderea în greutate este asociată cu modificări ale nivelurilor sanguine ale markerilor cancerului mamar. Luate împreună, aceste constatări par să indice că grăsimea corporală ar putea avea un efect important asupra markerilor cancerului de sân.
În acest studiu, efectuat de cercetătorii de la Centrul Medical Universitar din Utrecht, Olanda, 243 femei supraponderale, intrate la menopauză, au pierdut 5 şi 6 kg pe parcursul a 16 săptămâni. Nivelurile sanguine ale hormonilor sexuali, leptinei şi markerilor inflamatorii au fost comparaţi cu nivelurile anterioare pierderii în greutate. Modificările în ceea ce priveşte grăsimea corporală şi cea abdominală au fost monitorizate prin intermediul scanării cu raze X şi a celei MRI.
După 16 săptămâni, reducerea grăsimii din întreg corpul a fost asociată cu schimbările favorabile în ceea ce priveşte nivelurile markerilor cu risc de apariţie a cancerului la sân, în timp ce pierderea grăsimii abdominale a fost mai mult asociată cu reducerea nivelului markerilor inflamatorii.
"Se ştie faptul că grăsimea abdominală creşte riscul apariţiei mai multor boli cronice, independent de grăsimea corporală totală, dar reducerea nivelului hormonilor sexuali şi grăsimii corporale totale pare mai importantă”, spune dr. Evelyn Monninkhof, cea care a coordonat studiul.
Deşi cercetările anterioare au raportat asocieri contradictorii între riscul apariţie cancerului de sân şi grăsimea din zona abdominală, acest studiu a folosit o metodă mai precisă de scanare pentru a determina distribuţia grăsimilor, mai degrabă decât circumferinţa taliei.
"Am obţinut două măsurători, atât ale depozitelor de grăsime, cât şi ale biomarkerilor, de-a lungul timpului şi am folosit scanările DEXA pentru grăsimea corporală totală, precum şi RMN pentru grăsimea abdominală. Următorul nostru pas este de a afla cum putem să câştigăm de partea noastră grăsimea abdominală şi grăsimea corporală totală, pentru a identifica care programe nutriţionale sau de activitate fizică sunt cele mai bune pentru a reduce atât creşterea în greutate, cât şi riscul apariţiei cancerului la sân”, explică dr. Monninkhof.
Grasimea corporala este cunoscuta ca un factor de risc pentru aparitia cancerului la san in perioada postmenopauza
observatorul .RO
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro