Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Social

Se elimina comisiile de experti de la nivelul CNAS, acces rapid la medicamente

Publicat: / Actualizat: /
Se elimina comisiile de experti de la nivelul CNAS, acces rapid la medicamente
'Afiș articol "Se elimina comisiile de experti de la nivelul CNAS, acces rapid la medicamente"
Persoanele care sufera de afectiuni grave precum cele oncologice, cardiovasculare, boli rare, vor avea acces mai rapid si mai facil la medicamente gratuite și compensate
Publicat: / Actualizat:
2.615 vizionări
1
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Se elimina comisiile de experti de la nivelul CNAS, acces rapid la medicamente” — Persoanele care sufera de afectiuni grave precum cele oncologice, cardiovasculare, boli rare, vor avea acces mai rapid si mai facil la medicamente gratuite și compensate

trimite

Începând cu 1 martie 2017 va intra în vigoare un act normativ care prevede desființarea comisiilor de experți de la nivelul caselor de asigurări județene și de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Demers pentru creșterea accesului pacientului la medicamente

Persoanele care suferă de afecțiuni grave precum cele oncologice, cardiovasculare, boli rare, etc. – vor avea acces mai rapid și mai facil la medicamente gratuite și compensate după ce Guvernul a aprobat astăzi, prin Hotărâre, mai multe modificări prin care se elimină o verigă intermediară administrativă.

“După modificările stabilite astăzi, pacienții vor putea beneficia de medicamente compensate și gratuite pentru afecțiunile menționate, în baza prescripției medicului specialist, fără a mai fi nevoie și de aprobarea comisiilor de experți de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local, după caz. Prin urmare, se scurtează timpul de la momentul diagnosticării până la momentul începerii tratamentului, iar în cazul pacienților pentru care tratamentul a fost deja inițiat, continuarea accesului la medicamente se va face mai rapid și mai simplu, fără a mai parcurge această procedură administrativă.Concret, pentru 106 Denumiri Comerciale Internaționale (DCI) se elimină obligativitatea aprobării medicamentelor de către comisiile de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local. Prescrierea medicamentelor se va face de către medicul specialist, potrivit protocoalelor terapeutice aprobate prin Ordinul ministrului Sănătății și al președintelui CNAS 1301/500/2008, cu modificările și completările ulterioare”, se menționează în comunicatul de presă emis de Executiv.

Astfel, pacienții beneficiază de prescripție medicală la momentul diagnosticării, cu încadrarea în criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice, asigurându-se astfel accesul mai rapid la medicamentele necesare.

În prezent, la nivelul CNAS comisii de experți aprobă un număr de 70 de DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecțiuni oncologice, boli rare (ex. hemofilie, scleroză multiplă, scleroză tuberoasă etc), afecțiuni reumatice, tratamentul hepatitei cronice de tip B și C, tratamentul infertilității, obezitate.

La nivelul caselor de asigurări de sănătate, comisiile la nivel local aprobă 36 de DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecțiuni cardiovasculare, tratamentul substitutiv al afecțiunilor oncologice, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburări de creștere la copii, scleroză multiplă, epilepsie.

Comisiile de experți sunt constituite din medici de specialitate în aria terapeutică pentru care se emit deciziile de avizare/neavizare a inițierii și/sau continuării tratamentelor cu medicamente.

Numele tau: Adresa de e-mail:
Se elimina comisiile de experti de la nivelul CNAS, acces rapid la medicamente
Articol - Se elimina comisiile de experti de la nivelul CNAS, acces rapid la medicamente
Persoanele care sufera de afectiuni grave precum cele oncologice cardiovasculare boli rare vor avea acces mai rapid si mai facil la medicamente gratuite și compensate
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...