Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Social

Studiile au demonstrat ca exercitiile fizice imbunatatesc functiile creierului

Publicat: / Actualizat: /
Studiile au demonstrat ca exercitiile fizice imbunatatesc functiile creierului
'Afiș articol "Studiile au demonstrat ca exercitiile fizice imbunatatesc functiile creierului"
Studiile au aratat ca exercitiile fizice regulate pot imbunatati gandirea si capacitatea de memorare.
Publicat: / Actualizat:
2.178 vizionări
0
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Studiile au demonstrat ca exercitiile fizice imbunatatesc functiile creierului” — Studiile au aratat ca exercitiile fizice regulate pot imbunatati gandirea si capacitatea de memorare.

trimite

Treducere: Lavinia Elena Niculicea

Conform cercetătorilor, exerciţiile fizice moderate efectuate de câteva ori pe săptămână reprezintă cel mai bun mod de a-ţi ,,menţine mintea ascuţită”, dacă ai peste 50 de ani, informează cei de la BBC.

O analiză a 39 de studii efectuate anterior au arătat că exerciţiile fizice regulate pot îmbunătăţi gândirea şi capacitatea de memorare. Acest lucru e valabil şi în cazul celor care au prezentat semne de declin cognitiv.

Studiul publicat în British Journal of Sports Medicine spune că exerciţiile fizice, precum T’ai Chi, au fost recomandate persoanelor trecute de 50 de ani, care nu au reuşit să efectueze alte forme de exerciţii mai dificile.

Oamenii de ştiinţă au ştiut de mult timp că activitatea fizică are un efect benefic asupra organismului, că reduce riscul unui număr de boli, inclusiv a diabetului de tip 2 şi a anumitor tipuri de cancer, jucând un rol cheie în atenuarea declinului cognitiv care are loc în mod natural pe măsură ce oamenii trec de vârsta mijlocie. Însă noul studiu este primul de acest fel care demonstrează că exerciţiile fizice făcute la orice vârstă îmbunătăţesc puterea creierului.

Teoria este că, prin exerciţiu, creierul primeşte o cantitate mai mare de sânge, oxigen şi de nutrienţi care stimulează sănătatea acestuia, precum şi un hormon de creştere ce ajută la formarea de noi neuroni şi conexiuni.

În această analiză a studiilor anterioare, cercetătorii de la Universitatea din Canberra, Australia, au analizat efectele exerciţiilor fizice structurate, efectuate timp de cel puţin patru săptămâni, asupra funcţiei cerebrale a adulţilor. Aceştia au descoperit printr-o varietate de teste ale creierului că exerciţiile aerobice îmbunătăţesc abilităţile cognitive, cum ar fi gândirea, cititul, învăţarea şi raţionamentul, în timp ce antrenamentul pentru creşterea masei musculare – de exemplu folosirea greutăţilor – are un efect semnificativ asupra memoriei şi asupra capacităţii creierului de a organiza şi de a planifica, aşa-numitele funcţii executive.

Joe Northey, de la Universitatea din Canberra, cel care a condus cercetarea, a declarat că rezultatele au fost suficient de convingătoare  pentru a permite ambelor tipuri de exerciţii să fie prescrise în scopul de a îmbunătăţi sănătatea creierului persoanelor trecute de 50 de ani.

,,Chiar dacă faci exerciţii moderate doar o dată sau de două ori pe săptămână, există îmbunătăţiri ale funcţiei cognitive, dar cel mai important lucru pe care l-am descoperit este că cu cât s-au făcut exerciţiile mai intens, cu atât îmbunătăţirile au fost mai mari”, a explicat cercetătorul.

El a mai adăugat că oamenii ar trebui să poată purta o conversaţie în timp ce fac exerciţii moderate.
În Marea Britanie normele stabilite de Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) recomandă adulţilor să efectueze cel puţin 150 de minute de activitate aerobică moderată în fiecare săptămână, precum şi exerciţii de rezistenţă care lucrează toate grupele majore de muşchi, de două sau de mai multe ori pe săptămână.

Doctorul Justin Varney, care e responsabil cu sănătatea publică în Anglia, a declarat că orice activitate fizică este benefică atât pentru creier, cât şi pentru corp.
 
,,În timp ce la fiecare 10 minute de exerciţiu ai un beneficiu, faptul de a efectua 150 de minute pe săptămână reduce riscul apariţiei depresiei şi demenţei cu o treime şi îmbunătăţeşte sănătatea mintala la orice vârstă. Efectuarea atât a exerciţiilor aerobice, cât şi a celor de rezistenţă, duce la o mai mare varietate de beneficii pentru sănătate”, a spus el.

Acesta a mai precizat că mersul cu bicicleta şi mersul pe jos la locul de muncă ar putea fi considerate activitate aerobică, iar faptul de a căra sacoşele grele de cumpărături ar reprezenta un exemplu de exerciţiu eficient de rezistenţă.

Dr. Dean Burnett, lector în neuroştiinţe şi în psihiatrie, de la Universitatea Cardiff, a declarat că studiul i-a dat o imagine mai clară a modului în care exerciţiile au efect asupra creierul, dar încă sunt probleme în a înţelege pe deplin acest domeniu.

,,Acest studiu ar putea pune o presiune sporită pe grupul cu vârsta de peste 50 de ani, ca aceştia să efectueze mai multă activitate fizică pentru a rămâne sănătoşi din punct de vedere mental, ceea ce reprezintă un sfat bun, dar ia în considerare faptul că, pe măsură ce noi îmbătrânim, este din ce în ce mai dificil să practicăm activităţi fizice, deoarece corpurile noastre sunt pur şi simplu mai puţin capabile.”

,,Exerciţiul fizic este doar unul dintre factorii care ajută la îmbunătăţirea funcţionarii creierului, dar nu întreaga poveste”, a adăugat el.

Pe lângă faptul de a rămâne activi din punct de vedere fizic, Dr. David Reynolds, de la Alzheimer's Research, din Marea Britanie, a declarat că este la fel de important să ne îngrijim de creierul nostru, să rămânem activi mental, să mâncăm o dietă echilibrată, să bem doar cu moderaţie şi să nu fumăm.

Sursa...

Numele tau: Adresa de e-mail:
Studiile au demonstrat ca exercitiile fizice imbunatatesc functiile creierului
Articol - Studiile au demonstrat ca exercitiile fizice imbunatatesc functiile creierului
Studiile au aratat ca exercitiile fizice regulate pot imbunatati gandirea si capacitatea de memorare
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...