Articol din categoria Social
Terapia genica impiedica orbirea
Un leac impotriva orbirii se arata la orizont dupa ce tratamentul britanic de pionierat a produs rezultate uimitoare.
- Etichete:
- orbire
- terapie genica
Previzualizare mesaj:
trimite
Ar putea descoperirea britanicilor să ducă la un leac impotriva orbirii? Terapia genică împiedică cinci persoane să-şi piardă vederea – iar unii pot vedea chiar mai bine ca înainte.
•Profesorul Robert MacLaren a dezvoltat tehnica la Universitatea Oxford.
•Până în prezent cinci persoane au fost împiedicate să orbească prin acest tratament.
•În urma testului încununat de succes, unii dintre pacienţi şi-au îmbunătăţit vederea.
•Cele cinci persoane sufereau de o afecţiune numită choroideremia.
Un leac impotriva orbirii se arată la orizont după ce tratamentul britanic de pionierat a produs rezultate uimitoare.
Cinci bărbaţi au fost împiedicaţi să orbească după ce au urmat terapia genică – iar unii pot vedea mai bine ca înainte.
Unul poate vedea din nou stelele pe cerul nopţii, în timp ce altul poate citi numerele pe telefonul său mobil.
În mod captivant, activitatea ochiului încă se dezvoltă la patru ani – ridicând speranţele că un singur tratament ar putea dura întreaga viaţă.
Tratat suficient de devreme, ar putea fi chiar posibil să împiedice vederea vreodată să se mai deterioreze.
Toţi aceia care au fost trataţi până în prezent au o afecţiune rară a ochiului numită choroideremia.
Însă tehnica, care a fost dezvoltată cu finanţare de la NHS (Serviciu Naţional de Sănătate), este adaptată pentru a trata alte afecţiuni, inclusiv degenerescenţa maculară produsă de vârstă.
Aceasta afectează 300 000 de oameni şi este cea mai obişnuită formă de orbire la vârstnici.
Robert MacLaren, chirurgul oftalmolog care a condus primul studiu mondial, a declarat: ,,Aceasta este descoperirea pe care am aşteptat-o cu toţii.
”Choroideremia, care a fost considerată incurabilă, are loc atunci când o genă lipsă face ca celulele vizuale cu rol de percepţie a luminii aflate în spatele ochiului să moară.
Vederea se deteriorează treptat începând din copilărie şi cei mai mulţi bolnavi ajung să orbească complet până la 40 de ani.
Tratamentul presupune injectarea a miliarde de copii ale genei lipsă în ochi. S-a sperat că acesta ar putea opri boala de pe făgaşul ei. Dar terapia genetică a depăşit aşteptările, New England Journal of Medicine informând că unii dintre pacienţi au obţinut îmbunătăţiri semnificative ale vederii.
Joe Pepper, un profesor de istorie în vârstă de 24 de ani, a vărsat lacrimi de bucurie când a realizat că injecţia a funcţionat. Dl Pepper, din Croydon, sudul Londrei, avea doar 16 ani când vederea deteriorată l-a forţat să renunţe la a mai juca cricket, sportul pe care îl iubea.
Perspectiva de a orbi complet l-a îngrozit
El a declarat: ,,Mi-a fost teamă de ce s-ar fi putut întâmpla. Mi-a fost teamă că nu am să pot vedea sau nu am să trăiesc viaţa pe care am avut-o înainte.”
El a făcut intervenţia la spitalul John Radcliffe din Oxford în octombrie şi vederea a început să i se îmbunătăţească imediat după. Aratându-i-se o diagramă a ochiului, în care literele au devenit mai mici cu fiecare rând, el a putut să citească rând după rând.
El a spus: ,,Pentru prima dată de când îmi amintesc, am citit fără întrerupere. Am râs şi am vărsat o lacrimă. Îmi voi aminti acea zi pentru tot restul vieţii mele.
”Wayne Thompson, un tehnician IT în vârstă de 46 de ani din Staffordshire, poate vedea din nou stelele pe cerul nopţii. Jonathan Wyatt, un avocat pensionar, ne-a povestit cum vederea ochilor trataţi este de două ori mai bună ca înainte.
Domnul Wyatt, de 68 de ani din Bristol, a declarat:
,,M-a făcut mai independent. Fără această intervenţie, cred că aş fi lovit pământul cu un baston alb. Mă simt norocos, privilegiat şi onorat să fac parte din grupul de cercetare fantastic.”
Prof. MacLaren a spus că descoperirea faptului că 5 dintre cei şase pacienţi care au primit injecţia au văzut beneficii de durată, este o dovadă fără echivoc că terapia genetică oferă rezultate durabile.
Sunt necesare mai multe cercetări, dar el speră că injecţia va fi disponibilă ca tratament pentru choroideremie în doar 3 ani de acum încolo. El intenţionează să solicite aprobarea pentru a trata şi alte afecţiuni, inclusiv degenerescenţa maculară legată de vârstă, anul viitor.
În viitor, injecţiile ar putea fi date copiilor înainte ca vederea să înceapă să li se deterioreze, împiedicându-i să ajungă vreodată orbi.
Dr. Stephen Caddick, membrul al Trustului Welcome, care a cofinanţat cercetarea, a spus:,,Faptul de a restabili vederea oamenilor cu orbirea moştenită, ar fi o realizare remarcabilă.”
Sursa...
Autor: Lavinia Elena Niculicea
Un leac impotriva orbirii se arata la orizont dupa ce tratamentul britanic de pionierat a produs rezultate uimitoare
observatorul .RO
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro