Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Social

Un nevazator a fost injurat si dat jos din autobuz pentru ca era insotit de cainele sau ghid

Publicat: / Actualizat: /
Un nevazator a fost injurat si dat jos din autobuz pentru ca era insotit de cainele sau ghid
'Afiș articol "Un nevazator a fost injurat si dat jos din autobuz pentru ca era insotit de cainele sau ghid"
Autoritatile au reactionat dupa aproximativ trei saptamani de la postare, peste 8000 de distribuiri, aproximativ 5000 de reactii ale internautilor.
Publicat: / Actualizat:
1.719 vizionări
1
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Un nevazator a fost injurat si dat jos din autobuz pentru ca era insotit de cainele sau ghid” — Autoritatile au reactionat dupa aproximativ trei saptamani de la postare, peste 8000 de distribuiri, aproximativ 5000 de reactii ale internautilor.

trimite

Petrică Iordache este un nevăzător care a fost dat jos din autobuz de către șofer din cauză că era însoțit de câinele său ghid. Nu numai că a fost dat jos din autobuz, dar Maya, cățelușa lui a fost lovită de același șofer de autobuz. Petrică Iordache a sunat la serviciul 112, iar polițistul venit să constate abuzul nu cunoștea legea, astfel că nu a aplicat nicio sancțiune deși amenda este între 6.000 şi 12.000 de lei, iar şoferul obligat să ia persoana însoţită de câine.

Jurnalista Laura Baban, prietena lui Petrică, a postat pe contul său de Facebook întâmplarea prin care a trecut acesta.

După aproximativ trei săptămâni de la postare, peste 8000 de distribuiri, aproximativ 5000 de reacții ale internauților, Ministrul de Interne, Carmen Dan, a dispus verificări asupra celor relatate de Laura Baban la solicitarea lui Liviu Dragnea.

”Am citit astăzi pe Facebook despre Petrică, un om nevăzător care a avut parte de un tratament nedrept şi umilitor din partea unui şofer de autobuz, Daniel, şi despre reacţia nepotrivită a poliţistului local. Îmi pare rău pentru experienţa urâtă a lui Petrică şi vreau să îi facem dreptate. Am discutat cu doamna Carmen Dan, Ministrul Afacerilor Interne, şi am rugat-o să facă toate verificările necesare şi să aplice toate sancţiunile stabilite de lege”, a scris Liviu Dragnea pe contul său de Facebook.

“Petrică locuiește în Pașcani, iar autobuzul pleca de la Târgu Frumos. Așa că a tocmit un om să-i ia cu mașina. La Târgu Frumos, de dimineață, pe la 7 și jumătate, Petrică și Maya s-au prezentat la autobuz. Când i-a văzut șoferul, Daniel (din păcate nu-i știm și numele de familie), a strigat la el că nu-l ia cu câine. Legea spune altfel: era obligat să-i ia! Maya este un câine ghid, antrenat special ca să-l ajute pe Petrică. Șoferului nu i-a păsat. A turbat și-a început să-l înjure. Apoi a lovit cu piciorul câinele, de-a scheunat Maya (un labrador măricel) și s-a rostogolit pe scări, apoi șoferul Daniel l-a împins violent pe Petrică jos din autobuz, a închis ușa și a plecat. Nimeni nu a reacționat! Nimeni.

Petrică a sunat la 112. A venit Poliția. Legea spune că șoferul trebuia oprit în trafic, amendat cu o sumă între 6.000 și 12.000 de lei și obligat să ia pasagerul nevăzător împreună cu câinele lui ghid. Dar, pentru că în România legea se face la tocmeală, șoferul a scăpat basma curată și și-a continuat de drum, iar firma, în cârdășie cu Poliția, i-a oferit lui Petrică posibilitatea să vină cu următorul microbuz, care pleca peste 4 ore. (Trebuie să mai spun aici că polițistul nu știa legea, Petrică i-a indicat-o.)

- Bine, domnule, dar eu ce fac acum, unde mă duc?, l-a întrebat Petrică pe polițist.
- Și ce vrei, să te iau la mine acasă?, a venit răspunsul. Polițistul s-a urcat în mașina de serviciu și-a plecat.

”Laura, am rămas acolo în stradă, să mă uit la stele”, mi-a zis, iar mie mi-au dat lacrimile. Măcar dacă ar putea să vadă Petrică stelele... ”Știi cum e să fii singur într-un oraș străin pe care nici nu-l poți vedea?”
Petrică și Maya au așteptat, acolo în stradă, în benzinărie, în locul unde i-a părăsit și șoferul, și Poliția, timp de aproape patru ore, până când i-a luat următorul autobuz. ”Și dacă era noapte? Eu ce făceam până dimineața?”

”Mie mi-e frică mereu. Îți dai seama, dacă și Poliția Română a avut reacția asta, ce speranță mai am? Dacă pățesc ceva rău, eu ce fac? Eu al cui sunt?”- nota Laura Baban pe contul său de Facebook.

Solidaritatea semenilor internauți a făcut ca acest abuz să nu rămână necunoscut.

 ”Sesizarea făcută ieri de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, despre postarea jurnalistului Laura Baban recunosc că m-a sensibilizat şi m-a intrigat. Cazul lui Petrică din Paşcani mă interesează în primul rând ca om, pentru că gândesc că dinamica lucrurilor pe care le trăim ar trebui să nu ne facă să ne îndepărtăm unii de ceilalţi, ci dimpotrivă, să ne bucurăm de o normalitate liniştită”, a scris  Ministrul de Interne, Carmen Dan, pe Facebook.

Numele tau: Adresa de e-mail:
Un nevazator a fost injurat si dat jos din autobuz pentru ca era insotit de cainele sau ghid
Articol - Un nevazator a fost injurat si dat jos din autobuz pentru ca era insotit de cainele sau ghid
Autoritatile au reactionat dupa aproximativ trei saptamani de la postare peste 8000 de distribuiri aproximativ 5000 de reactii ale internautilor
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...