Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Social

Uniunea Europeana apara drepturile femeilor din Europa si din intreaga lume

Publicat: / Actualizat: /
Uniunea Europeana apara drepturile femeilor din Europa si din intreaga lume
'Afiș articol "Uniunea Europeana apara drepturile femeilor din Europa si din intreaga lume"
In 2017, există mai multe femei pe piaţa muncii, mai multe femei absolvente ale unei universităţi şi mai multe femei care activează pe scena politică sau ocupă poziţii de conducere în întreprinderi europene decât oricând
Publicat: / Actualizat:
1.225 vizionări
0
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Uniunea Europeana apara drepturile femeilor din Europa si din intreaga lume” — In 2017, există mai multe femei pe piaţa muncii, mai multe femei absolvente ale unei universităţi şi mai multe femei care activează pe scena politică sau ocupă poziţii de conducere în întreprinderi europene decât oricând

trimite

Autor: Lavinia Elena Niculicea

Comisia Europeană – Declaraţie

Declaraţie comună prezentată cu ocazia
Zilei Internaţionale a Femeii 2017

Bruxelles, 7 martie 2017

Uniunea Europeană apără drepturile femeilor din Europa şi din întreaga lume, astfel cum a procedat la momentul înfiinţării sale.


Cu şaizeci de ani în urmă, egalitatea între femei şi bărbaţi a fost inclusă în Tratatul de la Roma, fiind considerată drept una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene. La momentul respectiv, angajamentul Europei faţă de principiul remunerării egale pentru aceeaşi muncă prestată a fost unic în lume. De atunci, UE a continuat să îşi menţină poziţia de frunte în acest domeniu şi a înregistrat progrese vizibile pe toate planurile. Nu precupeţim niciun efort pentru a apăra drepturile femeilor şi a le oferi mijloacele necesare pentru a combate discriminarea şi violenţa bazată pe gen.


În 2017, există mai multe femei pe piaţa muncii, mai multe femei absolvente ale unei universităţi şi mai multe femei care activează pe scena politică sau ocupă poziţii de conducere în întreprinderi europene decât oricând. În cadrul Comisiei, femeile reprezintă 55 % din forţa de muncă totală. Cu toate acestea, în Uniunea Europeană, prea multe femei, în special mamele singure, continuă să întâmpine dificultăţi în a deveni independente din punct de vedere economic. Rata ocupării forţei de muncă în rândul femeilor în Uniunea Europeană a atins un nivel record de 65,5 % în 2016, dar, cu toate acestea, există încă un decalaj important în raport cu rata ocupării forţei de muncă în rândul bărbaţilor, care este de 77 %.

Trebuie depuse mult mai multe eforturi, atât în interiorul, cât şi în afara Europei. Femeile fac parte adesea din categoriile de populaţie cele mai vulnerabile, atunci când este vorba de conflicte, situaţii de migrare şi strămutare şi de zonele cele mai afectate de sărăcie şi schimbări climatice. În plus, a crescut în mod exponenţial numărul femeilor victime ale traficului de persoane care sosesc în UE în contextul actual al migraţiei.


Atitudinile de intoleranţă împotriva femeilor şi de misoginie se manifestă atât în sfera publică, cât şi sub masca anonimatului oferit de internet. Atacurile la adresa drepturilor femeilor sunt în creştere. Prea mulţi europeni consideră, în continuare, că raporturile sexuale fără consimţământul femeii pot fi justificate. Femeile sunt, de asemenea, cele mai afectate de discriminare şi violenţă, în special cele care se află în zonele de conflict din întreaga lume.


Cu toate acestea, ele sunt, deseori, şi primele care caută soluţii, încearcă să îşi dezvolte rezistenţa în momente dificile şi au o viziune pentru viitorul ţărilor lor de origine. Din acest motiv, UE continuă să poarte un dialog cu asociaţiile femeilor din întreaga lume, inclusiv în împrejurările cele mai dificile, cum ar fi în Afganistan sau Siria.


Vom continua să luăm măsuri atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. În special:


•    Prin Angajamentul strategic pentru egalitatea de gen 2016-2019, Comisia Europeană abordează inegalităţile în domenii-cheie precum ocuparea forţei de muncă, remunerarea, luarea de decizii şi combaterea violenţei.
•    Comisia Europeană a dedicat anul 2017 eradicării tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor şi a fetelor.
•    Comisia va prezenta în acest an o nouă iniţiativă care vizează asigurarea echilibrului dintre viaţa profesională şi cea privată pentru părinţi şi îngrijitori.
•    Prin propunerea noastră de reformă a sistemului european comun de azil, femeile imigrante care solicită protecţie în Europa şi care au suferit abuzuri vor beneficia de asistenţă medicală, asistenţă juridică, consiliere pentru depăşirea traumelor şi asistenţă psihosocială.
•    Comisia va continua să monitorizeze dimensiunea de gen a prevenirii şi a combaterii traficului de fiinţe umane în cadrul punerii în aplicare a politicii şi a legislaţiei în materie de combatere a traficului de persoane.
•    În cadrul relaţiilor sale externe, prin Planul de acţiune al UE privind egalitatea 2016-2020, Comisia se va concentra în special pe acordarea de asistenţă, în întreaga lume, femeilor şi fetelor care sunt excluse din sistemul de educaţie, nu beneficiază de un acces egal la serviciile de sănătate şi planificare familială, nu au acces la piaţa forţei de muncă şi nici la viaţa politică, confruntându-se, în acelaşi timp, cu reguli şi legi discriminatorii în materie de moştenire, cetăţenie sau proprietate funciară.
•    Pentru a garanta faptul că asistenţa ajunge la persoanele cele mai vulnerabile, în întreaga lume, Comisia va continua să aplice sistematic o abordare în materie de ajutor umanitar care să ţină seama de dimensiunea de gen.
•    Comisia va continua să deţină rolul principal în punerea în aplicare a obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU, inclusiv în ceea ce priveşte egalitatea de gen.


Nu trebuie să încetăm să luptăm pentru egalitatea de gen şi suntem ferm hotărâţi să ne continuăm eforturile pentru a păstra siguranţa femeilor şi a fetelor şi pentru a le oferi posibilitatea de a-ţi realiza pe deplin potenţialul. Uniunea Europeană se angajează, astfel cum a făcut-o în urmă cu 60 de ani, să asigure egalitatea între femei şi bărbaţi, în întreaga lume.


Semnatari:
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans
Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate/vicepreşedintele Comisiei, Federica Mogherini
Comisarul responsabil pentru buget şi resurse umane, Günther Oettinger
Comisarul pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri privind extinderea, Johannes Hahn
Comisarul pentru cooperare internaţională şi dezvoltare, Neven Mimica,
Comisarul pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos,
Comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe și mobilitatea forţei de muncă, Marianne Thyssen
Comisarul pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Christos Styliandes
Comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourová

Sursa...

Numele tau: Adresa de e-mail:
Uniunea Europeana apara drepturile femeilor din Europa si din intreaga lume
Articol - Uniunea Europeana apara drepturile femeilor din Europa si din intreaga lume
In 2017 există mai multe femei pe piaţa muncii mai multe femei absolvente ale unei universităţi şi mai multe femei care activează pe scena politică sau ocupă poziţii de conducere icircn icircntreprinderi europene decacirct oricacircnd
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...