Logo Observatorul Social
Ultimele Articole
  Ultimele Locatii

   Articol din categoria Social

   Scrisoare deschisa adresata doamnei Lia Olguta Vasilescu, Ministrul Muncii si Justitiei Sociale

   Publicat: / Actualizat: /
   Scrisoare deschisa adresata doamnei Lia Olguta Vasilescu, Ministrul Muncii si Justitiei Sociale
   Afiș articol "Scrisoare deschisa adresata doamnei Lia Olguta Vasilescu, Ministrul Muncii si Justitiei Sociale"
   Consiliul National al Dizabilitatii din Romania isi manifesta ingrijorarea fata de conditia de saracie si excluziune sociala in care se afla persoanele cu dizabilitati din Romania.
   Publicat: / Actualizat:
   5.729 vizionări
   3
   Cod de incorporare:
   Previzualizare:
   Configurare:

   Conținut restrâns
   Buton interacțiune
   Afișează fundalul
   E-mail:
   Previzualizare mesaj:
   Articole trimis de pe Observatorul Social: “Scrisoare deschisa adresata doamnei Lia Olguta Vasilescu, Ministrul Muncii si Justitiei Sociale” — Consiliul National al Dizabilitatii din Romania isi manifesta ingrijorarea fata de conditia de saracie si excluziune sociala in care se afla persoanele cu dizabilitati din Romania.

   trimite

   Consiliul Național al Dizabilității din România își manifestă îngrijorarea față de condiția de sărăcie și excluziune socială în care se află persoanele cu dizabilități din România.

   Deși în Programul de guvernare sunt prevăzute numeroase creșteri salariale în domeniul bugetar, creșterea prestației sociale, un drept al persoanelor cu dizabilități stabilit în Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se regăsește.

   Ultima valoare a prestației sociale (indemnizaţie şi buget personal complementar) de care beneficiază adultul cu handicap, a fost stabilită în anul 2015 și este de:

   a)indemnizaţia lunară, indiferent de venituri:  
   234 lei, pentru adultul cu handicap grav;  
   193 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;

   b) buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:
   106 lei, pentru adultul cu handicap grav;  
   79 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;  
   39 lei, pentru adultul cu handicap mediu.

   Astfel că, adulţii încadraţi în gradul de handicap grav  încasează în total 340 lei lunar, adulţii încadraţi în grad de handicap accentuat încasează în total 272 lei lunar, iar adulţii încadraţi în grad de handicap mediu încasează în total 39 lei lunar.

   Dorim să vă atragem atenția că nivelului cuantumului prestațiilor sociale, în plată la această dată, afectează negativ viața persoanelor cu dizabilități și menține procesul de marginalizare socială.

   Astfel, din 2006 de când a intrat în vigoare legea 448/2006 și până în prezent, prestația socială a avut o evoluție în trepte, trepte foarte mici cum se vede în continuare, în timp ce salariul minim brut  pe economie a crescut constant an de an. Dacă la intrarea în vigoare a legii 448/2006 această prestație socială pentru adultul încadrat în gradul de handicap grav era de 259 lei lunar,  crescând în anul 2012 la 293 lei lunar, iar din 2015 și până azi fiind de 340 lei lunar, adică cu cca 30% , salariul minim brut a crescut de la 330 lei lunar, în 2006, la 1450 lei în prezent, adică de 4,39 ori.


   De asemeni, dacă se urmărește valoarea prestației sociale față de  salariul minim brut se constată o scădere enormă, de la cca 78% în 2006, la cca 23% azi, în 2017.


   Putem spune astăzi că o asemenea situație nu se regăsește în nicio țară din UE și credem că în nicio țară democrată și civilizată din lume, situația din România fiind aproape de definirea uneia de genocid față de persoanele  cu dizabilități.

   Așa cum este prevăzut în art.28 din Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, adoptată la New York de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 13 decembrie 2006, deschisă spre semnare la 30 martie 2007, semnată de România la 26 septembrie 2007 şi ratificată prin Legea nr. 21/2010:

   1.Statele părţi recunosc dreptul persoanelor cu dizabilităţi la un standard adecvat de viaţă pentru ele şi familiile lor, inclusiv la alimentaţie, îmbrăcăminte şi locuinţă adecvate şi la îmbunătăţirea continuă a condiţiilor de trai şi vor lua măsurile adecvate pentru a proteja şi promova exercitarea acestui drept fără discriminare pe criterii de dizabilitate;
   2. Statele părţi recunosc dreptul persoanelor cu dizabilităţi la protecţie socială şi posibilitatea de a se bucura de acest drept fără discriminare pe criterii de dizabilitate şi vor lua măsurile adecvate pentru a proteja şi promova respectarea acestui drept.

   Conform art. 50 din Constituția României „Persoanele cu handicap se bucură de protecţie specială. Statul asigură realizarea unei politici naţionale de egalitate a şanselor, de prevenire şi de tratament ale handicapului, în vederea participării efective a persoanelor cu handicap în viaţa comunităţii, respectând drepturile şi îndatoririle ce revin părinţilor şi tutorilor.

   Avem convingerea că Ministerul Muncii și Justiției Sociale va lua în calcul interesele persoanelor cu dizabilități și va rezolva cu maximă operativitate problemele ridicate de Consiliul Național al Dizabilității din România.

   Daniela Tontsch,

   Preşedinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

   constantin toma /
   apreciez scrisoarea deschisa adresata ministrului muncii dar incompleta! primesc indemnizatia de insotitor pe cupon de la casa de pensii intrucit primaria a spus ca nu au fonduri. primesc cu aproape 200 ron mai putin decit cei de la primarie .de ce? insotitorii nostri maninca mai putin? Răspunde | 4
   Cristi /
   Nu am să comentez articolul, ci am să subliniez un alt aspect care e doar un singur cuvânt. Președinta Cons... Corect e președinte chiar dacă ne referim la o doamnă. Răspunde | 0
   h.constantin1969gmail.com /
   Nu am sa comentez acesta scrisoare deschisa , doresc doar sa propun ca Doamna Presedinta a Consiliului National a Persoanelor cu Dizabilitati din Romania sa transmita Ministerului Sanatati ca toate persoanele cu Handicap gradul 2 Accentuat care sunt purtate pe drum si umilite de anii de zile sa fie scoase definitiv si sa nu mai fie chemate la comisii , deoarece este bataie de joc la adresa acestor persoane bolnave , atat am dorit sa propun doamnei presedinte sper sa transmita mai departe Răspunde | 0

   observatorul  .RO 

   Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
   Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
   Telefon: 0314.251.983 | e-mail:office@observatorul.ro

   DESPRE

   Nu exista pagini...

   ASISTENTA

   Nu exista pagini...

   LEGAL

   Nu exista pagini...